Gode merkestrategier og en optimal merkearkitektur forutsetter en grundig forståelse av hvilke assosiasjoner som er knyttet til merket og hvordan disse henger sammen. Assosiasjonskartlegging er derfor et sentralt verktøy når man skal innhente strategisk viktig innsikt til bruk i merkevarebygging.

Merkeassosiasjoner og sammenhengen mellom disse er krevende å avdekke. Kun 1/3 av assosiasjonene er vanligvis lagret i verbal form, og de resterende er lagret som emosjoner, sanseinntrykk, o.l. Samtidig er det ofte i de «sekundære» assosiasjonene (det som ligger i forlengelsen av de primære assosiasojenen) vi finner differensieringen til merket. Det vil si at konkurrerende merker i samme kategori ofte har de samme primære assosiasjonen (eksempelvis «sunt»), men det er gjerne når vi kommer i dybden på de primære assosiasjonene det unike ved merket kommer frem (eksempelvis «sunnere enn de andre»). For å få en dybdeforståelse av merkets assosiasjonsnettverk er det derfor nødvendig å benytte dybdeintervju blant målgruppene, og inkludere en rekke ulike intervjuteknikker som aktiverer de ulike assosiasjonene på primær og sekundærnivå, og som avdekker hvilke assosiasjoner som er linket sammen og aktiverer hverandre.

Brand Cognition har, med utgangspunkt i professor Magne Supphellens forskningsarbeid, utviklet et unikt analyseverktøy (Cognitor) for å avdekke det komplette assosiasjonsnettverket for en merkevare. Dette gir svært vesentlig innsikt i merkets innhold og verdi. Slike assosiasjonsnettverk benyttes gjerne i forbindelse med utviklingen av en merkevarestrategi, en reposisjoneringsprosess, eller i forbindelse med beslutninger knyttet til merkeutvidelser og merkearkitektur.

Ta gjerne kontakt med vår rådgiver Cecilie Haug for en uforpliktende prat!